Fietstocht in de stromende regen

door: Rudy Rosman namens de P&S commissie

Als je ’s ochtends wakker wordt en je hoort de regen en je weet dat je een fietstocht moet rijden. Dan ontbreekt de zin, maar het is wel een makkelijke manier om geld te verdienen voor de club. Gelukkig ben ik niet alleen, toch?

De straat uit al nat

Wat app-verkeer heen en weer, een klein ontbijtje en een bak koffie later besloot ik toch maar op mijn fiets te stappen. Ik had zo min mogelijk aangetrokken, want wat je aan hebt wordt nat. Dus een korte fietsbroek en shirt een regenjas en schoenen. Mijn sokken had ik ook uitgelaten, die waren toch zinloos.
De steeg door waar al ongeveer 10 centimeter water stond en de straat uit richting de Tafeltennisvereniging waar de start was.
Aan het einde van de straat waren mijn korte broek en schoenen al doorweekt.

De start

Bij de tennisvereniging konden we de stempelkaart, route en overlevingspakketten halen. Ik was inmiddels al zo nat dat de route al bijna onleesbaar was geworden en het was onmogelijk om op de natte stempelkaart de namen in te vullen. Ironisch genoeg zat er in het overlevingspakket een flesje water.
Inmiddels waren de rest van de rijders van Apollo ook gearriveerd en konden we van start.

De sfeer zat er goed in

Ondanks het weer was het erg gezellig onderweg. Alle teams wilden er toch het beste van maken en nat waren we toch al.
De route liep kriskras door en langs de leukste gebieden van Heerhugowaard en de verregende routekaart hadden we niet nodig want de route was uitstekend bewegwijzerd. Fout rijden kon eigenlijk niet.
Via het fietspad langs de Oosttangent, de hoge brug, Oterleek, de kanoverhuur gingen we onder de weg door richting het Strand van Luna. Dat was nog een uitdaging want daarin stond bijna een halve meter water. Gelukkig heeft mijn fiets een zwemdiploma. Over de weg het fietspad langs de N244 weer opgepakt en langs het kanaal en Broekhorn naar ons stempelpunt.

Stempelen

Roeivereniging OSSA aan de Westdijk was het stempelpunt. De roeivereniging verzorgde ook de koffie en andere drankjes. Een warm drankje was in deze omstandigheden meer dan welkom. Ik haalde het natte vodje tevoorschijn om een controlestempel op te laten zetten. Kreeg ik wel de opmerking dat ik de namen nog in moest vullen. Een pen geregeld en getracht leesbaar de namen in het natte papier te krassen. Gelukkig stond er een swingende zestigerskoor (?!?) te zingen om ons op te beuren.

De laatste loodjes

Inmiddels hadden we er al twintig kilometer op zitten. Nu nog tien en die voerde ons langs en door het noorden van Heerhugowaard. Door onze vertrouwde Vork en terug naar de tafeltennisvereniging waar ook de finish was.
De regen was gelukkig gaan liggen toen we daar aankwamen en zo werd het toch nog lekker weer…

Helden

Iedereen die meegefietst heeft moet ik enorm bedanken want dankzij hen hebben we € 300,- verdiend voor Apollo. In deze barre omstandigheden, ik wil geen vergelijking trekken met de Elfstedentocht van 1963, vind ik alle deelnemers helden. Ze hebben immers tijd vrij gemaakt om ruim 30 kilometer te fietsen in de stromende regen om geld voor Apollo bij elkaar te sprokkelen…
… en achteraf viel het toch gewoon mee. Thuis een warme douche en alles is weer goed.
Stichting NUT en Omnisport bedankt voor de organisatie, RV OSSA bedankt voor de gastvrijheid en alle andere vrijwilligers ook bedankt voor jullie inzet om deze fietstocht mogelijk te maken.

Kritische noot

Apollo heeft dit geld keihard nodig en een makkelijkere manier om het bij elkaar te verdienen krijg je niet. Met ruim tweehonderd leden moeten we toch makkelijk dertig fietsers op de been kunnen krijgen? Of denken we gewoon met zijn allen dat doet een ander wel…
Mijn wens voor volgend jaar is dus gewoon minimaal dertig fietsers te hebben rijden!